Tijdbalk geschiedenis

Tijdbalk geschiedenis

Een tijdbalk geschiedenis is een overzicht van historische gebeurtenissen en perioden door de tijd heen. Een tijdbalk is handig om in een oogopslag te zien wanneer bepaalde gebeurtenissen precies plaatsvonden, hoe lang bepaalde perioden nu eigenlijk duurden en wat daarbinnen allemaal gebeurde.

Als je een tijdbalk geschiedenis onder een andere tijdbalk plaatst met verschillende onderwerpen, kun je bepaalde belangrijke verbanden ontdekken.

Als je bijvoorbeeld een tijdbalk geschiedenis van de economie onder een tijdbalk geschiedenis van de politiek plaatst, kun je zien dat de economische crisis uit de jaren dertig van de twintigste eeuw gepaard ging met belangrijke politieke veranderingen. Vooral in Europa. Toen in Duitsland de economische crisis begon na het verliezen van de Eerste Wereldoorlog, veranderde de politieke situatie ook zodanig dat Duitsland in een paar jaar tijd een Keizerrijk, een democratie en een dictatuur is geweest.

Met een tijdbalk geschiedenis kun je dus niet alleen bepaalde momenten en perioden in een overzicht zien.

Met een tijdbalk geschiedenis kun je ook verbanden leggen tussen allemaal verschillende gebeurtenissen op heel verschillend gebied.  Tijdbalken worden daarom overal gebruikt. Je ziet ze in geschiedenisboeken, maar ze komen ook vaak voorbij in informatieve televisieprogramma’s, zoals het journaal.